apartmani_pavicevic

baner_reklama

perast_baner

PLAZE primorja

ULCINJ - PLAZE


plaza_ulcinjKada su plaze u pitanju, Ulcinj sa okolinom, i van granica Crne Gore, prepoznatljiv je po karakteristicnim veoma dugim i lijepim plazama, i jedinstvenim sitnim pijeskom nalik brasnu.

Ulcinjska obala dugacka je 32, 70 km, od cega plazama pripada 18, 10 km. Najljepse i najvece su pjeskovite plaze kojima pripada 14, 40 km. Medju brojnim plazama (ima ih oko 25), svojom ljepotom, velicinom i okolnim ambijentom isticu se iskljucivo pjescane plaze: Velika plaza, Mala plaza, Ada Bojana, kao i plaze duz Borove sume i Valdanosa.
Ulcinj se prevashodno posjecuje zbog sunca, mora i pjescanih plaza. Te, kako su mnogi posjetioci istakli „Bogom dane plaze“, sastavljene od najsitnijih zrnaca sivkastog i toplog pijeska. Toplo, cisto i bistro more cija je providnost od 56 m izmjerena kod Ulcinja, najveca na Jadranu, uz blagu primorsku klimu, neodoljiv su motiv za svakog turistu.

Poznato je da je po pitanju klime, zbog veoma malog broja tropskih dana, Ulcinj najpozeljniji grad za odmor na Crnogorskom primorju. Najvisa izmjerena temperatura vazduha ljeti dostize 38 stepeni Celzijusovih, dok je prosjecna – 25, 2 stepena.U toku ljetnjih mjeseci sunce grije i do 11, 5 sati dnevno. Sezona suncanja i kupanja traje skoro 6 mjeseci (od maja do oktobra).

Oni koji su pohodili ulcinjske plaze i koji su im ostali vjerni dugi niz godina, iznoseci svoje impresije, konstatuju kako je boravak na tim plazama istinski dozivljaj „raja na zemlji“. Da je to zaista tako, potvrdjuje i priroda koja okruzuje ulcinjske plaze: sitni pijesak, toplo more – azurno plave boje, trska, drvene kucice ili tek po neki restoran splav u robinzonskom stilu, sunce i tisina koju katkada veoma diskretno prekine sum talasa.
Mnogobrojni inostrani turisti Ulcinju se vracaju iz godine u godinu. Posebno je veliki broj onih, koji odmaraju na uscu rijeke Bojane, na plazi sa sitnim pijeskom, ljetujuci kako su sami govorili „u kostimima Adama i Eve“, istinski dozivljavajuci ponovni susret sa Majkom Priodom. Ima i onih turista koji se za ulcinjske plaze opredjeljuju jer im, kako tvrde, podneblje u kojem se Ulcinj nalazi, „vraca zivotnu energiju i zaboravljene emocije“.

Gotovo da nema turiste koji je ljetnji odmora proveo u Ulcinju, a da nije posjetio Veliku ulcinjsku plazu. Ta divna plaza od centra Ulcinja udaljena je svega 5 kilometara. Velika plaza dugacka je 12 km, a siroka 60 metara. Povrsina plaze je 600 hiljada m². Kapacitet plaze je 150.000 kupaca. Velika plaza u Ulcinju izuzetno je omiljena medju turistima i zbog veoma sitnog pijeska, cije zrnce ima precnik od 0,1 do 0,5 mm, i nalikuje brasnu. Taj pijesak ima i veoma djelotvorno zdravstveno svojstvo, te se lezanje na njemu preporucuje u prvom redu zbog problema sa ekstremitetima, isijasom, kicmom te za lijecenje neplodnosti. Ispod rta Djerana, na samom pocetku Velike plaze nalazi se i marina, poznatija kao „Porta Milena“ pravi dragulj za oci, duboko uvucena u kopno sa bezbroj drvenih kolibica na vodi koji mjestani nazivaju „kalimere“.

Veoma interesantna brojnim kupacima je i Mala ulcinjska ili kako se jos zove gradska plaza. Duzina plaze je 376 metara, a povrsina 12. 787 m². Njen pjescani zal prekriven je najsitnijim, finim pijeskom. Mala plaza smjestena je u jednoj od najljepsih ulcinjskih uvala, izmedju poluostrva Ratislava i Starogradske tvrdjave. Plaza zadovoljava svjetske normative od 5 m² slobodnog prostora za jednog kupaca, te je njen kapacitet 2. 557 turista.

Na rajski lijepom ostrvu Ada Bojana, nalazi se istoimena pjescana plaza, iskljucivo rezervisana za nudiste, dugacka 1 880 metara. Specificnost ove izuzetno atraktive plaze je sama lokacija – kako je ostrvo oko kojeg je plaza trouglastog oblika, sa dvije strane zapljuskuje ga mirna rijeka Bojana, a sa trece je more, te se istovremeno nudi mogucnost kupanja u slanoj i slatkoj vodi. I na Maloj ulcinjskoj plazi postuju se normativi, prema kojima kupacima pripada 5 m² slobodnog prostora, te kapaciteti plaze iznose 12. 880 gostiju.

Osim za odrasle, ulcinjske - Velika i Mala plaza te Ada Bojana, izuztno pogoduju i djeci, zbog morskog plicaka sa pjescanim dnom, koji omogucava bezbrizno kupanje, ali i suncanje i igranje na dugackoj pjeskovitoj obali.

Kako ulcinjska obala spada u razudjene morske obale sa brojnim zalivima, zatonima, ostrvima, hridima, grebenima, skoljevima, poluostrvima, rtovima... to je i broj mjesta i lokacija na kojima se turisti mogu kupati i suncati veoma veliki.

Ulcinjska uvala Valdanos, veoma je neobicno i interesantno mjesto, sa 800 metara dugackom, sljunkovitom plazom. Sljunkovito tlo nastalo usitnjavanjem kamenih oblutaka, zahvata 14 000 m² korisne povrsine. Odmah iza plaze Valdanos naicicete i na jos dvije prelijepe i za turiste interesantne plaze: Stari Ulcinj i plaza Kruce. Plaza Stari Ulcinj dugacka je 250, a siroka 20 metara. Njena povrsina je 5 000 m², a kapacitet 1 000 kupaca. Sljunkovita plaza Kruce dugacka je 600, a siroka 10 m, povrsina joj je 6 000 m². Kapacitet plaze je 1 200 kupaca.

Kada se iz pravca Ulcinja uputite prema uvali Valdanos, skrecuci desno na izlasku iz grada, mozete doci do jednog broja sljunkovito – stjenovitih plaza. Te plaze veoma su omiljene kod turista koji zele tajanstven i miran kutak u prirodnom ambijentu. Takve su plaze : Basbuljuk – duzine 100 metara, sirine 10, i povrsine 1000 m². Kapacitet plaze je 200 kupaca. Plaza Maslinjak zauzima svega 50 metara korisne povrsine, i pogoduje za intimnije odmore: (kupanje u morskoj uvali i odmor u hladu 100 – godisnjih maslinjaka). Slicne su i plaza Opaljike -100 m, Dzemilina plaza – 150 m, Ljama – 100 m, Velika (rejmet plaza) – 100 m, te plaza Crnogorsko guvno u duzini od 150 m.

Sve ove plaze su mnogo pristupacnije sa mora, pa se ukoliko volite avanturu ka njima mozete uputiti pedalinom, turisticki taxi – brodicem, ili barkom.

Duz borove sume, izmedju hotela „Albatros“ i „Galeb“, na prostoru duzine 1 km, nalazi se niz manjih uredjenih hotelskih plaza. To su plaze: Ludovigs, Paneuropa, Skalice, Borici I i Borici II, Zenska plaza, plaza hotela „Albatros“ na kojem je urednje i dio kupalista za nudiste. Ispod ulcinjske straogradske stvrdave nalazi se plaza „Dvora Balsica“, a onda slijede i plaze Liman I i Liman II.

Posebno je interesantna Zenska plaza, koja se nalazi izmedju hotela „Albatros“ i „Galeb“. Plaza se odlikuje sumpronom ljekovitom vodom i izvorima koji blagotvorno djeluju na zenska oboljenja i pomazu lijecenju steriliteta kod zena. Posjecuje je veliki broj zena iz zemlje i inostranstva. Plaza je nudisticka, eskluzivna za zene.

Ukoliko jedan dan svog odmora zelite provesti kao istinski pustolov predlazemo da se sopstevenim autobobilom ili rent - a- carom, odvezete do rijeke Bojane, gdje se na nekoliko kilometara udaljeno od centra Ulcinja nalazi Sasko jezero, bogato ribom, bistrom jezerskom vodom, a neposredno pored njega su i ostaci drevnog ili kako se danas jos zove „mrtvog grada“ Svaca. Takodje, na samoj obali rijeke Bojane, koja se na cudan nacin spaja sa jezerom i morem, ugledacete niz predivnih sarenolikih kucica- sojenica, koje su nekada ranije koristile nudistima i drugim turistima za odmor i rekreaciju. Takodje, ukoliko se opredijelite da na obali Bojane provedete jedno poslijepodne, mozete uzivati i pricajuci sa oblasnim ribarima o tome kako i na koji naci najradje love jezersku ili morsku ribu.
Medjutim, na obalama pored rijeke Bojane osim brojnih autenticnih ribarskih kucica i atraktivnih restorana, u kojima mozete kusati svjezu morsku ribu ili plodove mora, nalazi se i divna nudisticka plaza, poznata cak i u turistickim kartama svijeta.

Ako nijeste previse zainetresovani za avanture i pustolove a zelite sto vise boraviti na moru, preporuka je jednostavna: izlete iz Ulcinja (sa gradske i ostalih plaza) ka susjednim primorskim gradovima : Baru, Petrovcu, Budvi, Kotoru ili Herceg Novom, organizuju gotovo svi privatnici – vlasnici mini taksi- barki ili turistickih taksi brodova, pa uzivajte.
Bilo da je rijec o pustolovnom, iskljucivo turistickom ili odmoru koji ce Vas u Ulcinju zadrzati samo nekoliko dana, zelimo da se lijepo provedete i uzivate u svemu onome sto Ulcinj istinski jeste.

 

BAR - PLAZE

 

plaza_barBarska obala pruza se od rta Stolac, zaliva Pecin, rta i uvale Canj, koja se nalazi izmedju hridi Velja ponta i rta Sapavica. U samom Baru gotovo i da nema prave plaze, s obzirom da je veci dio morske obale pretovoren u lucko pristaniste, pa se na najvecem dijelu obale u Baru nalaze dokovi za pristup teretnih i putnickih brodova.

Najveci dio obale barskog podrucja je strm i kamenit, sa uvalama, zatonima, strmim klifovima i zalovitim obalnim rubom. Kako ima veoma mali broj ostrva i skoljeva, barska obala je dosta izlozena talasima. Obala zaledja Bara je dosta razudjena, sa mnostvom karakteristicnih zalova, nastalim donosenjem materijala iz rijeka ili dejstvom talasa. Duzina barske obale koja se moze koristiti za kupanje iznosi 4, 964 metra.
U Baru je klima veoma karakteristicna. Osim sto spada u najsuncanija mjesta Juzne Evrope, sa prosjecno 270 suncanih sati u toku godine, klimu karakterisu duga i topla ljeta, i blage zime. Srednja godisnja temperatura iznosi 16 stepeni Celzijusovih. U mjesecu julu prosjecna temperatura vazduha iznosi 23 stepena Celzijusovih, a u januaru 10 stepeni C. Salinitet mora je do 38 promila, providnost vode je do 5, a na pucini i do 45 metara.
Na barskoj rivijeri nalazi se blizu 20 razlicitih plaza, kupalista i stjenovitih uvala koje se takodje koriste za suncanje i kupanje turista.

U samom Baru, nalazi se poznata gradska plaza na Topolici. Ta plaza se godinama smanjivala izgradnjom luke i marine. Priobalni dio, od rijeke Zeljeznice koja protice kroz Bar, prekriven je kamenitim materijalom, dok dio plaze ispred hotela „Topolica“ u centru Bara, obiluje sitnim sljunkom i pijeskom koji je nasut dubljenjem luckog basena. Takodje, talozenjem materijala koje je godinama donosila barska rijeka Zeljeznica, na Zukotrlici je nastala velika plaza, prekrivena kamenitim i krupnozrnim pijeskom.

Sa morske strane barski zaliv stiti brdo Volujica, iza cijeg se rta nalazi zaklonjena i tesko pristupacna kamenita plaza Val od Bigovice, poznata po izuzetno cistoj morskoj vodi.
Dvije male uvale sa interesantnim plazama Crvene stijene (Crvena pecina, Velika i Mala stijena), nalaze se izmedju Vala od Bigovice i rta Skocivuk. Kretajuci se ka jugoistoku, nailazi se na mjesto Ujtin – potok, te zaliv Mrkojevici. Na tim djelovima barske rivijere, obala je strma, sa stijenama i mnogobrojnim klifovima. Ipak tu su smjestene i nekolike plaze. Plaza u uvali Mali pijesak, zatim plaze Trila i Veliki pijesak, koje se prostiru sve do rta Meret. Plaza Veliki pijesak je kamenita plaza, veoma poznata zbog ciste i bistre morske vode. Ta plaza kupacima je interesantna i zbog razudjenosti dijela obale na kojoj se nalazi kao i zbog bujne suptropske vegetacije. Duzina plaze Veliki pijesak je 298 metara, a povrsina 8.046 m2.

Od rta Meret pa do rta Komina, nalaze se uvale: pod Meret i pod Crnjaku, sa istoimenim plazama. Nekoliko stotina metara dalje nalazi se Uvala maslina ili Utjeha, gdje je smjestena plaza Utjeha, napravljena od zuckastih i bjelicastih krecnjaka. Od rta Ademov krs do Karastanovog rta, proteze se plaza u uvali Paljuskovo, a nesto juznije od tih mjesta nalazi se plaza u Uvali hladna i zal Peskic.

U uvali Canj, mjestu koje je se nalazi na dijelu magistralnog puta, Petrovac – Bar, nalazi se plaza pokrivena sitnim pijeskom i sljunkom, duzine 797 metara. Ljeti, ta plaza je jako omiljeno mjesto za odmor i rekreaciju kako mjestana, tako i mnogobrojnih turista.
Dio barske obale od rta Sapavica do Crnog rta koji se nalazi u Sutomoru, mjestu za koje se moze reci da predstavlja predgradje Bara, previse je strmo i sa nekoliko uvala, te tu nema nikakvih uredjenih kupalista, osim plaze u uvali Perazica, ispod Crvenog brijega.
Plaza u uvali Maljevik je kamenita i sa strmom obalom. Jugoistocno od nje nalazi se kamenita Spicanska crvena plaza.

Jedna od najvecih plaza na barskoj rivijeri je pjeskovita plaza u Sutomoru. Ta plaza ima lucki oblik, duzine 1.070 metara i 27.820 m_ povrsine. Veliki broj malih plaza, zalova i uvala nalazi se na dijelu barske obale koja se prostore izmedju Sutomorske i plaze na Zukotrlici. To su uglavnom hotelske plaze, medju kojima treba pomenuti , plazu hotela „Inex – Zlatna obala“, „Ratacka mala plaza“, „Bijela plaza“, „Kadice“, plaza „Soferska“,....
Ispod poznatog barskog rta , poznatijeg po imenu rt Ratac, koji je obrastao raznim biljnim rastinjem, nalazi se zal sa nudistickom plazom.

Dio obale izmedju rta Ratac i brda Volujica, koji je poznatiji kao polukruzni Barski zaliv, prekriven je sljunkovito – pjeskovitim nanosima, i na tim djelovima nema uredjenih kupalista ni plaza. Istocno od pomenutog dijela obale, izmedju hridi Djonov krs, stjenovite obale i zaravni Crvanj, nalazi se barska Crvena plaza. Ta plaza je prekrivena sitnozrnim sljunkom i pijeskom crvenkaste boje, sto plazi daje posebnu vrijednost.

Vecina hotelskih plaza i kupalista kao i vjestackih plaza koje se nalaze na hridima ili u uvalama, zadovoljava osnovne turisticke standarde. Osim potrebnog plaznog mobilijara: suncobrani, ringistuli, tusevi, pojedine plaze imaju i restorane, plazne barove, terase te djecija mini – igralista.

Iako se vecina plaza nalazi na udaljenosti vecoj od 2 kilometra od centra grada, sigurni smo da cete pronaci najlaksi nacin da do pomenitih plaza stignete, i uzivate u blagodetima sunca i mora u Baru i njegovoj okolini. Najbezbjedniji i najlaksi nacin da se inforimiste o tome kako stici do plaze, saznacete u Turistickoj organizaciji grada Bara. Takodje, do pojediinih plaza, narocito onih u Sutomoru ili Canju, za prevoz mozete koristiti mnogobrojne turisticke kombi – taksije, koji voze turiste iz centra grada do zeljenih destinacija na svakih 15 minuta. Ukoliko na moru zelite provesti veci dio svog odmora, onda Vam predlazemo da se kod vlasnika turistickih taksi - brodova i barki raspitate o izletima koji se organizuju do neke od 20 - tak barskih plaza. Mogucnosti su razlicite a na Vama je da brzo odlucite, i naravno sto prije posjetite Bar!

Ukoliko jedan dan svog odmora zelite provesti u nekom drugom gradu, i na nekoj drugoj plazi, predlazemo da iskoristite organizovane izlete turistickim taksi - brodovima koji krstare na relaciji Bar- Ulcinj, Bar- Budva ili Bar- Herceg Novi.

 

BUDVA - PLAZE

 

plaza_budvaPrvi organizovani turisticki dolasci u Budvi, pominju se jos 30-tih godina XX vijeka. Plazni turizam pocinje dolaskom prvih stranaca, Ceha, na obale Budvanske rivijere. Od tada do danas u turistickom smislu, Budva se veoma razvila. Na 12 kilometara , od Jaza do Petrovca na 20-tak plaza mozete, na toplom suncu, od 10. maja do 8.novembra uzivati oko 182 dana. Budvanska rivijera obuhvata povrsinu od 122 km kvadratna.

Budva ima 25 kilometara razudjene obale. Klima u Budvi je tipicno mediteranska, to podrazumijeva blage zime i veoma topla, uglavnom suva ljeta. Budva ima 2.300 suncanih sati godisnje.Temperatura morske vode ljeti je izmedju 21 i 25 stepeni C.

Na rivijeri bisernih plaza, kako Budvansku rivijeru drugacije zovu, prostiru se plaze : na 2.kilometra od Budve je plaza Jaz, na 200 metara od Staroga grada su plaze: Mogren I i II, tik uz budvanske zidine - Ricardova glava. Pored budvanske rive je plaza Pizana, duz obale u Budvi je Slovenska plaza, na sredisnjem dijelu Budvanske rivijere je Becicka plaza.

Na 6 kilometara od Budve je plaza Kamenovo, tristotinak metara dalje je plaza Przno, zatim dvije plaze pored poznate kraljevske rezidencije Karadjordjevica - Milocer. Na 9.kilometara od Budve nalaze se dvije plaze na Svetom Stefanu, nudisticka plaza Crvena glavica, a na 10 kilometru puta Budva – Petrovac je Drobni pijesak.

Na drugom kraju opstine Budva je Petrovac, u kojem se nalazi gradska plaza, 500 metara od Petrovac je plaza Lucice,a na 2 kilometra i plaza Buljarica.
Najvecim dijelom plaze posjeduju moderno sredjene plazne barove u italijanskom ili spanskom stilu.Veliki broj plaza posjeduje plavu zastavicu, sto je garancija vrhunskog kvaliteta i ugodjaja na njima. Na svakoj od pomenutih plaza zastupljeni su i spasioci, koji motre na kupace i vode racuna o bezbjednosti.

Za one druge, koji vole mirnija mjesta nude se voznje i kupanja na ostrvu Sveti Nikola, popularno nazvanog Havaji, voznja brodom, ili camcem na plaze duz Crngorskog primorja. Ako ste zaljubljenik u intimne kutke, duz Budvanske rivijere nude vam se brojne skrovite uvale i mozda jos neotkrivena mjesta za kupanje i odmaranje, pa i plaze koje mozda upravo cekaju Vas.

Veliki je broj i onih drugih plaza, namijenjenih pripadnicima mladje generacije. Na tim plazama osjecacete se kao da ste na najegzoticnijim svjetskim mjestima. Tehno, rejv, hip-hop zurke uobicajene za noc, traju nerijetko i danju. Za dobar prodvod na plazama zaduzeni su DJ-evi. Glasna muzika i opustena atmosfera odlikuje kafice i mini barove, ali i otkrivene terase diljem budvanskog setalista, te promenadom ka Becicima i Starom gradu.

 

KOTOR - PLAZE

 

plaza_kotorKada je u pitanju plazni turizam, Kotor se u tom smislu nema bas cime pohvaliti. S obzirom da je prevashodno grad izuzetne kulturne vrijednosti, u tom prvacu se vjekovima i razvijao. Gotovo da je broj pjesecanih plaza sveden na minimum. Kulturno - istorijski grad Kotor, raspolaze sa nekoliko kamenitih plaza, uglavnom ispred hotela. Na njima su uredno u dva-tri reda postavljeni suncobrani sa lazaljkama. Ljeta su topla i suva, a zime blage i vlazne. Prosjecna godisnja temperatura ne prelazi 15,2 stepena Celzijusovih. 213 dana u godini je bez vjetra, a kupalisna sezona traje 144 dana u godini. Dvije pjescane plaze, veoma malih kapaciteta, nalaze se u mjestima Orahovac i Ljuta, i nekoliko kilometara su udaljene od centra grada, pravcem ka Risnu.

Nerijetka slika su i manji kafei smjesteni uz kamenitu obalu ili pored donjeg dijela puta u Kotoru, na kojima se osim ljetnjeg okrepljenja u vidu raznih sokova, pica ili drugih napitaka, posjetiocima nude i suncobrani i lezaljke za odmor i suncanje, te kupanje u moru Bokokotorskog zaliva.

Ukoliko vas priroda i sami Kotor toliko ocaraju, da ne postoji razlog da ljetnji odmor provedete u nekom drugom gradu na Crnogorskom primorju, onda smo ubijedjeni da cete se snaci i kada je kupanje i suncanjeu pitanju. Uostalom, skoro da ce vam svaki posjetilac ili gost Kotora lako potvrditi, da je nacin za osvjezenje od ljetnjih vrucina jednostavan cak i u Kotoru, koji gotovo da i nema pjeskovitih plaza. Zapravo, ako vam je uzivanje i relaskiranje u moru najbitnije, onda se moze reci da je Kotor sa svojom kamenitom obalom - umjesto pravih plaza -idealno mjesto za Vas. Slijedite li ovo nase kratko pravilo lako cete se odmoriti, evo kako cete to izvesti: ponesite veci peskir, pronadjite bilo koji dio glatke kamene obale, malo sjednite, 1-2 min., se pripremajte, uskocite u vodu, lijepo otplivajte, vratite se natrag, isusite se, i nakon toga gledajte u daleku plavu obalu, sa mjesta odakle vam zamor drugih kupaca zasigurno nece remetiti mir o kojem ste u svojim velikim gradovima, iz kojih dolazite, oduvijek sanjali.

baner_-_herba-srbija
Garantovani posetioci na Vasem sajtu, registruj se danas!
Jednostavno do vitke linije!

PREPORUCUJEMO!!!

1613

Registrujte se

Samo registrovani korisnici mogu koristiti kompletne resurse sajta.
Budite u toku sa svim promocijama i ekstra ponudama smeštaja.Da bi ste oglasili svoj smeštaj morate napraviti nalog na sajtu,
a zatim ići na upis smeštaja.
Uslovi upisa smeštaja

Ko je na mreži

Imamo 6 gostiju na mreži
Herbalife
Internet Marketing

www.privatni-smestaj.info izrada Internet Marketing 2011 godina, sva prava zadržana!
Herbalife Herbalife Srbija Zdravo Mršavljenje Herbalife Katalog Herbalife Proizvodi Herbalife Zdrav Zivot